Off Limits

 

Wat?

Off limits is een zesdaagse expeditie op Corsica gericht op persoonlijke ontwikkeling rond het thema “Grenzen: Balanceren tussen kansen en bescherming”. Het programma bestaat uit twee dagen wandelen, twee dagen kayak en tenslotte nog een dag wandelen. We beginnen en sluiten af in een vakantiehuis, op een steenworp van de zee. 

Off limits is ontstaan vanuit een programma over burn out en perfectionisme. Tijdens de voorbereiding van het programma, besloten we het thema te verruimen. Zo kwamen we op het thema grenzen. 

Off limits gaat over twee keer twee ontwikkelbewegingen, die we in deze tabel weergeven: 

Om de ontwikkeling in beweging te brengen, onderzoeken we vier invalshoeken: 

 • Je patronen ten aanzien van succes en falen;
 • Je patronen ten aanzien van risico’s;
 • Je patronen ten aanzien van verbinding met jezelf en anderen;
 • Je patronen ten aanzien van veerkracht en stress;

Wat kan je verwachten?

We leven en leren in de buitenlucht. We slapen, eten, koken in de natuur. De natuur zorgt voor vertraging en inspiratie voor reflectie. De kennismaking en het afronden gebeurt in en rondom de vakantiewoning. 

Off limits vertrekt vanuit ervaringsgericht leren. Door voortdurend te bewegen tussen doen en reflectie, slijt het leerproces dieper in waardoor je jouw leerinzichten en nieuwe vaardigheden duurzamer kan verankeren. 

Het ervaringsgerichte doen, toont zich in het onderweg zijn. Waar liggen jouw grenzen tijdens de tocht? Waar wil jij je grenzen beschermen en waar wil jij ze verleggen? En als je tochtgenoten hierop reageren, wat doet dit met jou? 

Het ervaringsgerichte doen, toont zich ook in het uitvoeren van groepsopdrachten. Hoe perfect wil jij een opdracht uitvoeren? Welk risico neem je? Wat doet succes en falen met je? Hoe beheer je de verbinding met je tochtgenoten?

Eens je als deelnemer ontdekt waar je ontwikkelsporen liggen, gebruiken we inzichten uit o.a. ontwikkelingsgerichte coaching, emotion focused therapy, narratief werk, adventure therapy, NLP en appreciative inquiry om je leerproces te inspireren. 

Is het iets voor jou?

Het programma is voor ieder die één of beide van onderstaande delen in zich draagt: 

 1. Ik ervaar in mezelf een krachtcentrale die wil innoveren, ondernemen, managen, vernieuwen, veranderen, leiden, sturen, … Als deze centrale in werking is, dan geniet ik ten volle van wat ik aan het doen ben. 
 2. Ik ervaar hoe ik lijd onder de druk van verandering, de werk- of levensstress, het voortdurend moeten aanpassen. Als dit lijden zich manifesteert, voel ik me moe en twijfel ik waarmee ik bezig ben. Ik ben prikkelbaar. Ik verwaarloos soms mezelf en mijn dierbaarsten. 

Mensen dragen doorgaans beide delen in zich, al kan het ene deel bij de ene prominenter aanwezig zijn dan het andere. Een duurzame balans tussen beide delen, vereist dat ze met elkaar in dialoog gaan. Off Limits is dus voor: 

 • elke professional die bewuster wil leren omgaan met zijn/haar grenzen;
 • elke manager die veranderingen wil doorvoeren;
 • elke manager die hardwerkende medewerkers tegen zichzelf wil beschermen;
 • iedereen die kampt met pré- of post-symptomen van een burn out;
 • iedereen die met perfectionisme kampt;
 • … en iedereen die een fijn avontuur wil ervaren en aan persoonlijke ontwikkeling wil doen.

Wil jij bewuster kunnen inzetten op het verleggen van je eigen grenzen en van die anderen? Wil jij bewuster kunnen inzetten op het beschermen van je eigen grenzen en die van anderen? 

Schrijf je dan alvast maar in! 

Begeleiding?

Stijn Janssens en Maarten Van den Eynde ontwikkelden en begeleiden het programma. Het Corsicaanse Ardi ondersteunt ons met raad en zorgt voor professionele begeleiding voor de Kayak. 

Maarten Van den Eynde (°79) richtte VaDEM.eu op. Hij studeerde regentaat en sociale wetenschappen. Hij werkte als projectleider, onderzoeker, lesgever/trainer, procesbegeleider en manager. Momenteel werkt hij als coach, trainer, organisatieontwikkelaar en facilitator.

Maarten volgde opleiding participatie/co-creatie in UK en bij het Vlaams Netwerk Participatie. Hij is door Weatherhead School of Management van Case Western Reserve University (USA) gecertificeerd change manager & trainer in Appreciative Inquiry. Hij volgde Compassion training van Stanford University, en de eerste Europese opleiding in Narrative Work/Therapy (Dr. Chené Swart). Hij is gecertificeerd Ontwikkelingsgerichte Coach (Het Ontwikkelinstituut) en gecertificeerd facilitator & trainer van Experiential Reflective Learning (Via Experientia). Hij verdiepte zich in o.a. de  systeemtheorie, transactionele analyse, Servant Leadership, vertrouwensmanagement, verandermanagement, NLP, NVC, vredesonderzoek, …

Hij neemt al twintig jaar vrienden, familie en jongeren op sleeptouw in de natuur. Hij voelt voldoening wanneer hij de verwondering van anderen ziet ontstaan: Genietend van een landschap, kijkend door de verrekijker, de voldoening een kampvuur aan te steken. Hij vindt zonder moeite de link tussen de natuur als inspiratiebron voor persoonlijke ontwikkeling en het leerpad van een groep en individuen. Zijn vier kernkwaliteiten zijn een sterk synthetiserend vermogen, diep ontwikkelde empathie, een grote creativiteit en een vat vol energie.

Hij wandel in berg en natuur vanaf zijn peuterjaren. Hij is trekker, rotsklimmer en alpinist. Hij behaalde in 1999 het certificaat van Natuurgids. Hij doe niets liever dan met zijn gezin de ongerepte natuur in te trekken.

 

Stijn Janssens (°86) is klinisch psycholoog en werkt in twee groepspraktijken (Inamo en De Kruin). Na zijn studies specialiseerde hij zich verder in Emotion-Focused Therapy aan vzw Focus on Emotion. Dit is een vierjarige opleiding met het cliëntgericht-experiëntiële gedachtegoed als onderstroom.

Als ‘buitenmens’ betrekt hij de natuur graag in zijn werk. Zo is Adventure Therapy (AT) één van zijn grote interesses die hem in 2018 naar het Internationale AT Congres in Sydney, Australië, bracht. Naast het therapeutische werk ‘binnen’, trekt hij er ook ‘buiten’ op uit in het kader van wandeltherapie. Verder begeleidde hij ook meerdaagse wandeltochten met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

In zijn vrije tijd geniet hij van reizen en klimmen. Beide brengen hem op verwachte en onverwachte plaatsen, hoogtes en laagtes, maar steeds in verbinding met zichzelf en anderen. Hierdoor geïnspireerd, ziet hij zichzelf tijdens zijn werk graag als een reisgezel die mee op weg gaat. Zo kunnen we samen kijken naar kansen om stil te staan, in beweging te komen en te groeien. 

 

ARDI is onze Corsicaanse partner die in het veld van ervaringsgerichte outdoor education actief is. De zaakvoerder is professioneel berggids. De kayakbegeleiding is uitbesteed aan professionele instructeurs.

Praktisch

 • Aankomstdag 27 maart 2018 (start programma om 18u) en vertrekdag 2 april 2018 (programma tot 13u).  
 • 1500 euro inclusief BTW
 • Prijs inclusief alle maaltijden, huur kayaks + lokale begeleiding, + 2 nachten in vakantiewoning op 800 meter van de zee + 6 dagen 24/24 begeleiding van twee professionele trainers-coaches-therapeuten + lokaal transport.
 • Prijs exclusief vliegtuig, exclusief persoonlijk trekkingmateriaal, dranken anders dan water, koffie en thee.
 • Je krijgt een paklijst na betaling van het volledige inschrijvingsgeld. 
 • Zorg voor een goede persoonlijke reisverzekering. Ben je graag in de bergen, dan levert lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie je naast een goede verzekering ook veel andere voordelen op, zoals kortingen in winkels en berghutten. 

Inschrijven

 1. Stuur een mail naar maarten@vadem.eu. 
 2. Je ontvangt van ons een inschrijvingsformulier + een medische vragenlijst + vraag om te betalen. 
 3. Je betaalt onmiddellijk het volledige bedrag van 1500 euro. Pas dan ben je ingeschreven.
 4. Wij beslissen op 1 maart of er voldoende inschrijvingen zijn. Boek pas daarna je tickets of zorg voor een annulatieverzekering.